Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı.
Verilere göre aylık bazda artış yüzde 0,91 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 16,21 olarak kaydedildi. Aynı dönemde yıllık gıda enflasyonu da yüzde 18,40 oldu.
Veriler üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiğini gösterdi. Buna göre Şubat’ta üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 27,09 arttı. Bu artış da Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek artış olarak izlendi.
Üretici fiyatlarındaki aylık artış Şubat’ta yüzde 1,22 oldu.
En yüksek artış ev eşyası grubunda
Yıllık bazda bakıldığında en yüksek artış yüzde 23,74 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti. Ev eşyası grubunu yüzde 22,47 ile ulaştırma, yüzde 20,61 ile çeşitli mal ve hizmetler grubu izledi.
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,13 ile eğitim, yüzde 6,31 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 7,15 ile haberleşme oldu.
Aylık bazda en yüksek artış ise yüzde 3 ile sağlık grubunda gerçekleşti. Sağlık grubunun ardından aylık en hızlı artış kaydedilen gruplar yüzde 2,57 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 1,32 ile lokanta ve oteller oldu.
Seçilmiş maddelere bakıldığında aylık bazda en yüksek artış yüzde 26,96 ile dolmalık biberde oldu. Dolmalık biberi yüzde 19,92 artış ile kabak, yüzde 19,47 ile salatalık izledi.
“Faiz artışının ötesinde adımlar gerekiyor”
Bloomberg HT’ye enflasyon rakamlarını değerlendiren Şekerbank Başekonomisti Dr. Gülay Elif Yıldırım, yurtdışından gelen enflasyonun tüm dünyayı etkileyeceğini, fakat, beklentilerdeki katılık oranının bir türlü gevşememesiyle fiyat ayarlamalarına gidilmemesinin önemli bir sorun olduğunu belirtti.
Merkez Bankası’nın Kasım ayından bu yana toplantı notlarında bu gidişatın farkında olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Enflasyon patikasına baktığımızda nisan ayında 17,5-18’lerde rakamlar var. 18 Mart’ta (faiz artırımına) bir tur daha yapabilirler mi? Orada çok emin değilim. Enflasyon artık bu noktada faizle müdahaleden daha çok orta uzun vade adımları atmayı gerektiren çok daha temel bir sorun. O yüzden 50 baz ya da 100 baz puan artırsanız bile, oradaki sorunu çözebileceğini düşünmüyorum. Konu faiz artırımının çok daha ötesinde radikal adımların atılmasını gerektiriyor. Enflasyonla dünyada bir tek biz uğraşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öncü göstergeler yükseliş sinyali vermişti
Enflasyon açısından öncü gösterge olarak kabul edilen veriler de Şubat enflasyonu için yükseliş sinyali vermişti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre Şubat’ta İstanbul’da yıllık enflasyon 18 ayın zirvesine yükseldi.
İTO verilerine göre, İstanbul’da şubatta bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 1,48, toptan fiyatlar yüzde 0,36 arttı. Yıllık bazda bakıldığında ise perakende fiyatların yüzde 15,45 arttığı görüldü. Bu rakam odanın veri setine göre 18 ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.
2020 şubat ayına göre 2021 şubat ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 15,45, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 16,15 olarak gerçekleşti.
Türk-İş’in Ankara’daki fiyatlara yönelik değerlendirmesinde de gıda fiyatlarında artış ivmesinin sürdüğü görüldü.
Buna göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,53 oranında artış gösterdi. Yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 4,98 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 20,44. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 17,68 olarak hesaplandı.
Kaynak:Şubat’ta enflasyon 1,5 yılın zirvesini gördü- (bloomberght.com)